Advarsel: Datatab fra iCloud Drive 2020/2021

Ohøj!

Har desværre efterhånden modtaget 4 henvendelser fra folk nu som har fået slettet mapper og filer af samme mystiske årsager. Det er sket som følge af bugs i Skrivebord og Dokumenter funktionen i iCloud Drive. Og hvis det opstår kan data altså ikke reddes igen på nogen måde. Og folk har altså mistet mapper med alt fra studieopgaver til bogprojekter til forretningsdata, så det er kritisk.

Hvem er det vigtigt for?

Problemet vedrører dig hvis du din Mac automatisk gemmer dine dokumenter og dit skrivebord i iCloud (d.v.s. funktionen “Skrivebord og Dokumenter” i Cloud Drive er slået til). Og den opstår ofte i forbindelse med mangel på plads på Mac’en eller iCloud, og når Optimer Mac Lagring er slået til under iCloud.

BEMÆRK: Normalt ville jeg anbefale straks at tage backup. Problemet her er dog at hvis du har funktionen slået til, nytter det ikke engang at tage backup med f.eks. TimeMachine da dataen ikke fysisk befinder sig på din disk. D.v.s. backup’en kopiere tomme filer.

Hvordan checker jeg at Skrivebord og Dokumenter i iCloud er slået til?

  1. Klik på dit skrivebord (i Finderen) og tryk cmd-N, for at åbne et nyt vindue.
  2. Kig så under iCloud Drive Ikonet i venstre side af vinduet.
  3. Hvis mapperne “Dokumenter” og “Skrivebord” beinder sig under “iCloud Drive” er det slået TIL..
  4. Hvis “Dokumenter” og “Skrivebord” står over iCloud Drive er det slået FRA.

Ellers check denne video jeg har lavet:

 

Hvis det er slået FRA kan du blot ignorere resten af dette.

Hvis det er slået TIL vil jeg meget anbefale at du slår det FRA, men hvordan det gøres sikkert afhænger af din opsætning, og hvor meget plads du har på din computer:

  1. Start med først at prøve at fjerne krydset ved “Optimér Mac Lagring” i Apple > Systemindstillinger > iCloud. Hvis du har nok plads vil den downloade alt data lokalt på din Mac. Så har du sikret dig delvist, idét alt data nu burde befinde sig på din Mac.
    BEMÆRK: På mange Macs er det ikke sikkert at du har plads på harddisken til at gøre det.
  2. Hvis det lykkes, så afvent at iCloud ikonet til venstre i Finder vinduet er forsvundet (se den runde cirkel blive fyldt, hvorefter den forsvinder): 
  3. Først nu kan du tage en backup-kopier af indholdet af mapperne “Skrivebord” og “Dokumenter på en ekstern disk.
  4. Derefter bør “Skrivebord og Dokumenter” slåes fra i iCloud. Men jeg anbefaler at du får hjælp til det. Fordi hvis du blot slår det fra almindeligt via Apple > Systemindstillinger > iCloud fjernes filerne fra din computer, hvilket er risky, med de bugs der er i iCloud Drive.

 

Få gratis hjælp til at slå den fra (en julegave)

Da det er vigtigt giver jeg derfor dig som kunde en lille julegave med op til 15 min gratis rådgivning, til hvordan du slår “Skrivebord og Dokumenter i iCloud” fra på en sikker måde. 

Book en tid her og indtast koden “iCloudJul2020” i feltet “Har du en gavekode?” såfremt du ønsker at benytte dig af den gratis hjælp:

https://timesync.novocall.co/mackaptajnen/support-session

Stress ikke over det og nyd juledagene. Det haster ikke mere end det jager, men jeg anbefaler meget at få det ordnet i det nye år, af hensyn til din data. Ikke mindst før du går i gange med at arbejde seriøst på din Mac igen. 

 

P.S. Hvis du vil modtage flere Apple relaterede advarsler og tips så kan du tilmelde dig til nyhedsbrevet her:

 


Mange hilsner

Anders fra MacKaptajnen

Værksted

Mac Kaptajnen

Hjælp til Mac og Mac Support
i Aalborg
, Århus, København, Odense
.
Hadsundvej 132, st. DK-9000
København: Uplandsgade 72, 2300
Århus: Bernstorffsvej 45, Viby J, 8260

BEMÆRK:
Besøg, aflevering og afhentning KUN efter aftale.

Snak med mig
Chat: Klik i boblen nederst til højre.
Bliv ringet op
Email: [email protected]